Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a pizzerie znajdują się niemal wszędzie, nawet w mniejszych miejscowościach. Nie każda pizza przypomina jednak tą tradycyjną. Prawdziwą, włoską pizzę można spróbować w Kętach w Pizzerii – Kawiarni Buon Giorno.
Tradycyjna włoska pizza to przede wszystkim cienkie, chrupiące i puszyste ciasto, a także ograniczona liczba składników. W niektórych regionach Włoch zwyczajem jest pizza jedynie z serem albo kawałkami szynki. W oryginalnej pizzy sycylijskiej nie używa się nawet sera, a pizzę podaje się jedynie z oliwą i rozmarynem. Tradycyjna włoska pizza nie posiada też sosu pomidorowego. Włoska pizza powinna być aromatyczna, nie może też być ani zbyt sucha ani zbyt wilgotna. Tradycyjna włoska pizza różni się od pizzy serwowanej w większości pizzerii w Polsce.
Gdzie spróbować tradycyjnej, włoskiej pizzy?
Aby spróbować tradycyjnej, włoskiej pizzy warto odwiedzić Bar Caffe Buon Giorno w Kętach przy ulicy Mickiewicza 80. To jedyna pizzeria w Kętach, gdzie nie tylko można spróbować smacznej, włoskiej pizzy prosto z pieca, ale także wypić aromatyczną włoską kawę, parzoną w oryginalnych włoskich ekspresach, tak aby zachowała swój aromat. Godne polecenia są również smaczne, włoskie desery np. cornetto lub cannolo, ciastko z czekoladą puntini czy sfogliatella z ricottą. Jak przystało na bar w stylu włoskim, w Buon Giorno można także spróbować rewelacyjnego wina. Bar Caffe Buon Giorno to też pierwsza w Polsce klubokawiarnia klubu 555, działająca pod patronatem Fryderyka Karzełka, twórcy klubu 555, skupiającego ludzi zainteresowanych rozwojem osobistym. Warto wspomnieć, że w każdy piątek Bar Caffe Buon Giorno otwierany jest dokładnie o godzinie 5:55, tak, aby goście mogli obejrzeć transmisję live z wydarzenia organizowanego przez Fryderyka Karzełka, który inspiruje do zmiany swojego życia na lepsze i motywuje do ciągłego rozwoju. Buon Giorno to prawdziwa włoska pizza w sercu Kęt, a wystrój lokalu inspirowany jest słoneczną Italią.
Klasyczna margherita, prosciutto, a może pizza z nutellą?
W ofercie Pizzeria Buon Giorno dostępna jest zarówno tradycyjna margherita, jak i np. pizza z salami, prosciutto, z bakłażanami, gorgonzolą i szpinakiem. Dużą popularnością cieszy się też np. pizza tonno z tuńczykiem, kaparami i oliwkami. Coś dla siebie znajdą więc wszyscy fani pizzy. Aby poczuć się jak prawdziwy Włoch, klient ma możliwość zamówienia tzw. pizzy bianca czyli pizzy bez sosu pomidorowego, dostępnej w różnych wersjach np. 4 sery, z rozmarynem, z mozzarellą i borowikami, z serem buffala, z szynką parmeńską lub gotowaną czy z włoską kiełbasa salsiccia. Klienci pizzerii mają też możliwość wyboru dodatkowych składników, aby skomponować swoją ulubioną pizzę. W ofercie znajduje się również pizza na słodko, z nutellą, po którą chętnie sięgają zwłaszcza dzieci. Szczegółowe menu można znaleźć na https://barcaffe.pl. Każda pizza zawiera składniki prosto z Włoch, a jej ciasto jest zrobione z wysokogatunkowej mąki i drożdży, co sprawia, że smak pizzy jest wyjątkowy i przypomina najlepsze włoskie pizze, serwowane w Rzymie czy Neapolu. Włoskiej pizzy można spróbować zarówno na miejscu w lokalu, jak i zamówić ją z dostawą do domu. Warto śledzić profil pizzerii na facebooku, gdzie na klientów czekają atrakcyjne promocje na pizzę.
art. partnerski