W każdym powiecie komisja konkursowa, w której skład wchodzi lokalny ekspert kulinarny, ocenia potrawy wcześniej zgłoszone w formularzu zgłoszeniowym i przyznaje im odpowiednią punktację. W ten sposób Koła Gospodyń Wiejskich zajmują miejsca w rankingu wojewódzkim. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.
W miniony weekend, podczas odbywającego się w Nadwiślańskim Parku Etnograficznym w Wygiełzowie wydarzenia „Ziemniaczysko pod Lipowcem”, miał miejsce powiatowy, oświecimsko-chrzanowski etap konkursu „Bitwa Regionów”. Pierwsze miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Folklorem Malowane” z Przecieszyna.
Panie oraz panowie, członkowie Koła, zachwycili jury konkursu nie tylko smakiem potraw, wśród których królowała polewka na maślance, ale także efektownym przygotowaniem stoiska i oprawą muzyczną, która towarzyszyła prezentacji potraw.